En tiennyt, että yksi Tudorin ajan Englannin kuninkaista ja Irlannin hallitsijoista Henrik VIII (1509-1547) oli myös hyvin tuottoisa ja lahjakas säveltäjä ja kirjailija. Lähinnä Henrik on jäänyt mieleen mahvana hallitsijana, joka riitaantui kirkon kanssa ja kuudesta vaimostaan eri televisiosarjojen kautta. Tutuksi on myös tullut Hampton Court, Henrikin kesäpalatsi, jonne hän matkasi aina laivalla Thames- jokea pitkin. Mikäli muuten haluat vierailla Hampton Courtissa, jota suosittelen, niin sinne pääsee suoraan junalla Waterloon asemalta Lontoossa. Minulla oli siis tilaisuus kuunnella tudorin ajan musiikkia eli caroleita (carol ranskaa ja tarkoittaa muodoltaan pyöreää tanssia) Cathedral of Saint John the Divine katedraalissa. Tämä goottilainen katedraali on valtaisa ja sijaitsee 112. kadulla ja Amsterdam avenuella, se on New Yorkin episkopaalisen kirkon piispan kotikirkko.
Kirkko on muuten maailman neljänneksi suurin kristinuskoisten kirkko maailmassa ja sitä kutsutaan myös nimellä St. John the unfinished, sen rakennustyö aloitettiin 1892 eikä se ole vielä päättynyt, kirkko paloi vuonna 2001. Kirkko on erityisen kuuluisa hyvästä akustiikastaan ja siitä sain maistiaisia, kun Early Music Foundation esitti tudorin aikaista musiikkia. Mukana oli myös pieni ryhmä soittajia, jotka musisoivat aikalaissoittimilla. Kaikenkaikkiaan oikein miellyttävä ja hieno kokemus. Alempana on myös kuvia lähellä kirkkoa sijaitsevasta unkarilaisesta kahvilasta, oikein viihtyisä paikka, ja kyllä, suklaakakkua varten myös veitsi oli tarpeen.
Ennen joulua kävin kuuntelemassa myös Händelin, I do love Handel, Messiaan St. Thomas Churchissä 5th avenue 53. street, mutta tilaisuus oli mielestäni melkoisen vaisu, ensiksin akustiikka ei ollut kauhean hyvä, kirkko oli puolillaan, liput kuulemma maksoivat noin 100 dollaria (itse sain erikoishintaisen lipun 10 dollaria) ja kuoro The Saint Thomas Choir of Men and Boys ei ollut ihan iskussa, ihmeen vaisua menoa ja kuoro lämpeni vasta loppua kohden. Hmm. sääli, ajattelin koko ajan viime pääsiäisen Mozartin Requiem konserttia Paavalin kirkossa ja Graduale kuoroa, ja sitä upeaa tunnelmaa kirkossa, joka oli ääriään eli viimeistä seinänviertä myöten täynnä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti