Kävin Whitney Museum of American Art:ssa Upper East Sidella katsomassa Yayoi Kusaman retrospektiivisen näyttelyn. Kusaman näyttely nähtiin viimeksi Lontoon Tate Modernissa. Kusama tunnetaan erityisesti polkkapallo -töistään. Kusama on kuitenkin tehnyt paljon muutakin kuin maalannut akryylilla palloja kankaalle: valokuvannut, tehnyt elokuvia ja videoita, rakentanut installaatioita, tehnyt piirustuksia, veistoksia ja perfomansseja. Viimeksi mainitusta tuo otsikkokin, Kusama etsi ilmoituksella, joka oli otsikoitu Happy People Needed, ihmisiä tapahtumaan, jota oli järjestämässä.
Whitney museo on Madison Avenuella |
Kusaman maalauksia katsellessa ja kokiessa tuli ihmeen hyvä mieli. Vaikka maalaukset liikkuvatkin kankaan pinnalla ja ovat hyvin tasaisia, niin kuitenkin niiden rytmillisyys ja eloisuus on viehkoa. Tuntuu kuin Kusamalle teoksen koko olisi hyvin tärkeä, kaikki maalaukset, jotka olivat melko tuoreita, olivat reilun metri x metri kokosia.
Maalauksissa elävä ornamentiikka ja orgaanisuus näkyi myös Kusaman esineinstallaatioissa. Pidin kyllä näistäkin. Esineitä, kuten matkalaukuista ja tuoleista kasvavat fallosrykelmät, ovat kuin kasvillisuutta, joka vain pursuaa. Mutta, nämä ovat kuitenkin kaikki neuraalista luonnonvaaleasta puuvillasta ommeltuja. Näinkö työt on haluttu jättää vaille ennalta määrättyä merkitsemistä ja annettu tilaa kokijalle ja hänen ajatuksilleen ja tunteilleen. Näiden suurten esineistallaatioiden tekemiseen on kyllä tarvittu ompelijoiden armeija.
Photography Tom Powell |
Kaikista eniten minua liikuttivat kuitenkin Kusaman varhaiset kollaasit. Ne ovat pieniä, noin A4 kokosia. Kollaasit on tehty paperille, ja niissä on käytetty mustetta, valokuvia, kyniä, öljyvärejäkin. Ne ovat hyvin herkkiä ja intiimejä, mutta pienestä koostaan huolimatta käsittelevät vakavia aiheita, niin yksilön kannalta kuin koko yhteiskunnankin kannalta. Taiteilijan herkkyys tulee mielestäni näissä töissä parhaiten esiin. Suurten, iloa ja valoa loistavien maalausten taakse kätkeytyy herkkä pieni ihminen. Kusama on syntynyt vuonna 1929, hän muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1957. Yhdysvalloissa oli mukana avantgarde-liikkeessä. Takaisin kotimaahansa Japaniin Kusama muutti 1973.
Kusama ja sponsorinsa |
Oletkin taiteen ammattilainen!! Sen huomaa heti kirjoituksestasi! En ollutkaan huomannut sitä aiemmin. Hyvä kirjoitus, sain siitä selkeän kuvan näyttelystä!
VastaaPoistaKiitos, juu taide on mun juttu ja ylipäätään visuaalinen kulttuuri. Laukuista en tiedä niin paljoa, vaikka tykkään niistää kamalasti:)
VastaaPoista