torstai 20. joulukuuta 2012

Tiny Tim - Every Child Should Be Everyone's ConcernTiny Tim on rampa pieni poika ja hahmo Charles Dickensin Christmas Carol eli Joululaulu tai Saiturin jouluyö  tai Joulutarina -näytelmässä vuodelta 1843. Kävin eilen illalla katsomassa pienessä 13th Street Repetory teatterissa Sandra Nordgrenin sovituksen tästä klassikosta. Joululaulusta on tehty lukemattomia teatteriversioita kuin myös elokuvia, Muppetitkin ovat tainneet tehdä omansa.

Dickens kirjoitti Joululaun vain kuudessa viikossa taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Hän kuvasi kirjoissaan, jotka usein oli julkaistu jo jatkokertomuksina sanomalehdissä, viktoriaanisen ajan Englantia terävästi ja hänen henkilöhahmonsa ovat meheviä ja tarkkoja. Lasten asema on Dickensin erityinen huomion kohde, joutuihan hän jo pienestä pitäen elättämään perheensä. Uurastuksen rasittamana Dickens itse menehtyi halvauskohtaukseen. A Christmas Carol on 13. kadun teatterin 14. produktio. Teatteri on pieni ja kotoisa ja siellä oli oikein lämmin ja hyvä tunnelma. Näytelmä oli hyvin harjoitettu. Lava oli valtaisan pieni, mutta sopu antoi sijaa. Lapset olivat aivan valtaisan hyviä. Yhden pienimmistä Amaya Press kanssa leikin jo ennen näytelmän alkua teatterin eteisaulassa, kun hän kutsui minut kotiinsa ja halusi tarjota pizzaa, minkä kaiken teimme mielikuvituksessa. Kaikki esitetyt laulut, joita oli valtava määrä esitettiin koskettavasti ja uskottavasti. Kertakaikkiaan mieleenpainuva esitys.


Yksi lapsiesiintyjistä oli Schuyler Iona Press 14- vuotias laulaja lauluntekijä ja aivan mielettömän hyvä tanssija. Tässä näyte: 


A Christmas Carol Bob Cratchit and  his son Tiny Tim.

'And how did little Tim behave?' asked Mrs. Cratchit when she had rallied Bob on his credulity, and Bob had hugged his daughter to his heart's content.

' As good as gold,' said Bob, ' and better. Somehow, he gets thoughtful, sitting by himself so much, and thinks the strangest things you ever heard. He told me, coming home, that he hoped the people saw him in the church, because he was a cripple, and it might be pleasant to them to remember upon Christmas Day who made lame beggars walk and blind men see.'

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti