keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Stop - Hoboken is a Neat PlaceHobokenissa ei ehkä tule käytyä joka New Yorkin reisulla, tai edes ajatelleeksi tuota pikkukaupunkia Hudson-joen vastarannalla vaikka se kuuluu New Yorkin Metropolitan alueseen ja on esitelty useissa matkaoppaissa. Suosittelen joka tapauksessa, ja myös varteenotettavana asuinpaikkana varsinkin jos lento tulee ja lähtee Newarkin kentältä. Minulla oli aivan ihana tilaisuus päästä viettämään päivä tässä pikkukaupungissa, jossa on noin 50 000 asukasta. Matka Hobokeniin, tai Square Mile Cityyn, joksi sitä myös kutsutaan, kestää junalla Midtownista vain 14 minuuttia. Kyseessä on Path train, joka kulkee Herald Squarelta (Macy's tavaratalon vierestä) 33. kadulta (metroasemalta sisään ja seuraa Path kylttejä) 23., 14., 9. ja Christopher streetin kautta Hudson-joen alitse Hobokeniin, ja siis melkein silmänräpäyksessä. Lippuna käy metrocard, mikäli se on  ns. arvolippu, johon on ladattu rahaa, mutta ei unlimited. Laiturien vieressä on kuitenkin paljon automaatteja, joista saa kertalipun, 2 dollaria suunta, tai 10 matkan lipun jne. Valitse juna, jossa lukee Hoboken. Niitä kulkee jatkuvasti. Ruuhka-aikana asemalla voi olla ruuhkaa, kun ihmiset palaavat citystä kotiin. Juna on muuten hieman vähemmän reissussa kolhiintunut kuin subway.


Lackawanna railroad and ferry terminal, beaux-art style by Kenneth Murchison. Kuparia koko ulkokuori.


Hoboken on siis New Jerseyn puolella aivan vastapäätä Chelseaa ja Greenwich villagea. Kaupunki on kuuluista opinahjosta nimeltä Stevens Institute, jota pidetään maan tärkeinpänä kouluna tekniikan alalla. Hoboken on ollut aikanaan tehdaskaupunki, sen jälkeen kun eurooppalaiset ostivat maa-alueen Delaware -intiaaneilta, mutta nykyään se on lähinnä nukkumalähiö ja opiskelijakaupunki, mutta siis millainen. Aivan ihastuttava! Työläiskorttelin talot ovat niin somia ja taiten entisöityjä, ja tietenkin todella suosittuja tänä päivänä.

Kolme seuraavaa kuvaa ovat työläiskortteleiden taloista, talossa voi yleensä olla tänä päivänä yhdestä huoneistosta neljään.

Kattopalkistojen karniisit ovat yleensä tinaa tai puuta

Vanhaa yläkaupunkia

Täällä voisin kyllä asua: paljon pieniä kauppoja, ruokapaikkoja, puistoja ja kotoinen tunnelma. Ja mitkä näkymät Manhattanille.

Hyvä ruokapaikka, niin lounas kuin illallis sellainen

Kaupungin vanhin ravintola, ja hyvä sellainen. Alla interiöörikuva. 

Katto ja seinät tinaa

Freedom tower on jo New Yorkin korkein rakennus, arkkitehtuurista voi olla montaa mieltä

Vanha kunnon Empire State Building. Kotitalonikin ylimmät kerrokset taitavat pilkahtaa kuvassa.

George Washington -silta häämöttää taustalla

What a lovely day!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti